Polisi refund dan pengembalian kami berlangsung selama 30 hari. Jika 30 hari telah berlalu sejak pembelian anda, kami tidak dapat menawarkan anda refund penuh atau pertukaran.

Untuk layak untuk pengembalian, perkhidmatan kami harus belum dilakukan atau anda tidak menerima bukti berbentuk video yang korban atau aqiqah anda telah dijalankan.

Perkhidmatan seperti Aqiqah tidak boleh dikembalikan kecuali kami tidak dapat memberikan bukti video yang sah bagi sembelihan Aqiqah tersebut. Dalam keadaan ini, refund penuh akan diberikan atau perkhidmatan Aqiqah akan dilakukan semula tanpa caj tambahan. Tiada refund akan diberikan selepas perkhidmatan Aqiqah telah dilakukan.

Untuk menyiapkan pengembalian anda, kami memerlukan resit atau bukti pembelian.

Refund Sijil Kayu

Terdapat beberapa situasi di mana hanya refund diberikan:

Sijil Kayu yang diterima rosak

Sijil Kayu yang tidak dalam keadaan asal, rosak atau kehilangan bahagian kerana sebab bukan kesalahan kami (Kesalahan pos) juga akan direfund .

Sijil Kayu yang dikembalikan lebih daripada 30 hari selepas penghantaran

Refund

Apabila Sijil Kayu yang anda kembalikan telah diterima dan diperiksa, kami akan menghantar e-mel kepada anda untuk memberitahu anda bahawa kami telah menerima barangan yang dikembalikan anda. Kami juga akan memberitahu anda mengenai kelulusan atau penolakan refund anda.

Jika anda diluluskan, refund anda akan diproses dan kredit akan secara automatik diterapkan kepada kad kredit atau kaedah pembayaran asal anda, dalam beberapa hari.

Refund yang terlambat atau hilang

Jika anda belum menerima refund lagi, sila periksa akaun bank anda semula.

Kemudian hubungi syarikat kad kredit anda, ia mungkin mengambil masa sebelum refund anda diterima secara rasmi.

Kemudian hubungi bank anda. Terdapat masa pemprosesan sebelum refund diterima.

Jika anda telah melakukan semua ini dan anda masih belum menerima refund anda, sila hubungi

kami pada [email protected].

Pertukaran

Kami hanya akan menggantikan perkhidmatan jika mereka cacat atau rosak. Jika anda perlu menukar ia dengan perkhidmatan yang sama, hantar e-mel kepada kami di {alamat e-mel} dan hantar perkhidmatan anda kepada: {alamat fizikal}.

Pengembalian penghantaran

Untuk mengembalikan perkhidmatan anda, anda harus menghantar perkhidmatan anda kepada: L3A-2, Level 3A, SPICE Arena, 180, Jalan Tun Dr. Awang, Relau, 11900 BAYAN LEPAS

Anda akan bertanggungjawab untuk membayar kos penghantaran anda sendiri untuk mengembalikan perkhidmatan anda. Kos penghantaran tidak dikembalikan. Jika anda menerima refund, kos penghantaran pengembalian akan ditolak dari refund anda.

Bergantung kepada di mana anda tinggal, masa yang diambil untuk perkhidmatan yang ditukar sampai kepada anda mungkin berbeza.

Jika anda mengembalikan perkhidmatan yang lebih mahal, anda mungkin ingin menggunakan perkhidmatan penghantaran yang boleh dilacak atau membeli insurans penghantaran. Kami tidak menjamin bahawa kami akan menerima perkhidmatan yang dikembalikan.

Perlukan bantuan?

Hubungi kami di [email protected] untuk soalan yang berkaitan dengan refund dan pengembalian.